Haber

Sendikalar, Fransa’da 7 Mart’ta emeklilik reformuna karşı grev çağrısı yaptı

Fransa‘içinde emeklilik Yaşınız62’den 64’e kademeli bir artışı öngören ve tepkilere neden olan emeklilik reforma Grev 6. kez yapılacak. Sendikalar 7 Mart’ta emeklilik reformuna karşı grev çağrısı yaparken, grev nedeniyle toplu ulaşımda büyük aksamalar bekleniyor.

Fransa Ulaştırma Bakanı Clement Beaune yaptığı açıklamada, grevin etkisinin çok büyük olacağını ve çok sayıda insanın zarar göreceğini belirtti.

‘Adım atıyoruz’

Genel Çalışma Konfederasyonu (CGT) Başkanı Philippe Martinez yaptığı açıklamada. “Vites Yükseltiyoruz”sözleriyle Başkan Emmanuel Macron’a atıfta bulunarak ve “Artık top başkanda. Bu reformu geri çekmek ona kalmış.”söz konusu.

Grevler, devlet elektrik şirketi EDF’nin bazı nükleer santrallerinde elektrik üretimini şimdiden azalttı. Fransız Ulusal Demiryolları Şirketi’nden (SNCF) yapılan açıklamada, 5 hızlı trenden 1’inin 7 Mart’ta sefere çıkmasının beklendiği belirtilirken, normal trenlerin tamamına yakınının iptal edilmesi bekleniyor.

Başkent Paris’in de içinde bulunduğu Ile-de-France bölgesinin toplu taşıma işletmecisi RATP, metro sınırları ve banliyö trenlerinin de ciddi şekilde kesintiye uğrayacağını, bazı metro sınırlarının sadece yoğun saatlerde çalışacağını bildirdi.

Fransa Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (DGAC) ise 7-8 Mart tarihlerinde havayollarından Paris Charles de Gaulle Havalimanı’nda yüzde 20, Orly Havalimanı’nda ise yüzde 30 oranında uçuş azaltmasının istendiğini duyurdu.

Emekli olabilmek için 2027’den itibaren 43 yıl çalışmış olmak gerekecek.

Tartışmalı yasaya göre, bu yıl Eylül ayından itibaren Fransa’da emeklilik yaşıHer yıl kademeli olarak 3 ay artırılarak emeklilik yaşı 2027’de 63 yıl 3 aya, 2030’da 64’e ulaşacak. Ülkede emekli olabilmek için 43 yıl çalışmış olmak gerekecek 2027’den.

Fransa’da 62 olan emeklilik yaşı, Batı Avrupa’daki diğer birçok ülkeden daha düşüktür. Emeklilik yaşı İspanya’da 65, İngiltere’de 66 iken, İtalya ve Almanya bu sınırı 67’ye çıkarmayı planlıyor.

burhaniyehaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu